PR inspirations

Dream big, enjoy the little things

A zaklatók védekezési fázisai

2017. november 09. 21:11 - kosztipr

Avagy a „nem is úgy volt” 50 szürke árnyalata

Egészen döbbenetes, hogy milyen nemzetközi utórezgése van egy sokak által „iparágilag elszigetelt” esetként aposztrofált amerikai szexuális zaklatási ügynek. Megvan erről (is) a véleményem.

sexual-assault-definition.jpg

fotó: self.com

Harvey Weinstein, Casey Affleck, Brett Ratner, Kevin Spacey, több amerikai színész, itthon pedig Marton László, Kerényi Miklós és most már egy magyar orgonaművész is a célkeresztben. Ez csak pár felbukkanó név az október óta hullámként végigsöprő szexuális zaklatási botrány eredményéből. Számomra érdekes és egyben elszomorító tendencia, hogy a Facebook kommentek alapján még mindig vannak, akik úgy gondolják, zaklatás áldozata csak az lehet, aki a viselkedésével kivívja magának ezt a szerepet.

És ezt a tévhitet a maga "legnemesebb" módján lovagolják meg a zaklatók. Mivel a zaklatásnak különbözői formái ismertek, az erőszaktevők a népítélet és börtön elől menekülve „jól” eljátszadoznak a különböző enyhített fogalmakkal, míg kínkeserves szenvedtetés és temérdeknyi megszólaltatott ellenség és barát után végül csak kibökik, hogy „igen, én voltam, megtettem”. A kommunikáció az alábbi fázisokon megy keresztül az eddigi tapasztalatok alapján:

  1. „Mindent visszautasítok és perelni fogok.”

Ez az első reakció, miután a zaklató nevét nyilvánosságra hozzák. Míg nincsenek szemtanúk, nevek és arcok a pletyka köré rendezve, addig ez tűnik a legbejáratottabb stratégiának.

  1. „Továbbra is tagadok, de az áldozatokra tekintettel lemondok.”

Ez az a fázis, amikor egyre több áldozat felfedi magát az anonimitásból és konkrét történetek kerülnek elő. Ez tulajdonképpen egy előre menekülési taktika, hátha ennyitől elcsitulnak a hullámok a fejek felett.

  1. „Van alapja az állításoknak, de túlzás, amit állítanak.”

Ez a probléma érdekes megkerülése egy új perspektíva bemutatásával: tulajdonképpen nem is az történt, ami az állításokban elhangzik, csak az áldozatok szemszögéből egyszerűen másképp értelmezzük a dolgokat. Ilyenkor a zaklató kreál egy normát, ami alapján a cselekedete teljes természetességgel megmagyarázható vagy szerinte elfogadható.

  1. „De hát az áldozat együttműködést mutatott!”

Ez a reakció nagyon jól tükrözi, hogy a zaklató nincs tisztában a tette súlyával és előjele annak, hogy kezd megtörni. Van, amikor az előző fázissal együtt jelentkezik ez az érv is, hátha a kettő együtt erősebb érvelésként hat.

  1. „Visszavonulok és bocsánatot kérek.”

Ezt nevezhetjük kényszerű visszavonulásnak, amikor már elegendő vallomás kerül elő és a nyomozás is felvetődik. A nyilvános bocsánatkérés már a végjáték része, amikor abban reménykedik, hogy az áldozati bárány szerepében már nem fogja őt feljelenteni senki.

A zaklatás bűncselekmény, akárhogy is értelmezzük. Legyen az egy elszigetelt történet, vagy olyan eset, amiről mindenki tud, de senki sem beszél. Ha átéltél ilyet, akkor talán azzal tehetsz a legtöbbet magadért, hogy egy támogató környezetben megosztod a történeted. Ha úgy érzed, az ismerőseid elutasítók lennének veled, akkor is bátran hívd a különböző segélyvonalakat, ahol megértő segítséggel találkozhatsz.

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pr-inspirations.blog.hu/api/trackback/id/tr1013222595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commentes nikk 2017.11.10. 12:19:42

Namost ez tipikusan az a semmitmondó, teljesen üres és érdektelen szócséplés/magyarázat, ami általában a magukat kommunikációs szakembernek nevezőktől szokott eredni. Ennek a posztnak semmi értelme.

chrisred 2017.11.10. 12:22:16

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az erőszak a családellenes, nem a védekezés ellene.

kosztipr 2017.11.10. 12:32:40

@commentes nikk: érdekel, hogy a témában milyen nézőpontot várnál el? Miben sikerült félrevezetnem téged?
:)

Drednaught 2017.11.10. 12:34:45

paraszt...
Az ugye nem jut el a kis csökött agyadig, hogy a lemondó ember nem lemondott, hanem a kevésbé megalázó kirúgását választja?
Az sem jut el az agyadig, hogy továbbra is bizonyítékok hiányáról és elévülésről van szó leginkább, az olyan kérdéseket meg fel se teszem neked, mint hogy miért is nem bűnrészes az összes többi rákövetkező erőszakos esetben az, aki nem jelenti a rendőrségen a saját esetét, aminek nyomán a perverz időben lekapcsolható lehetett volna.

Azt sem kérdezem meg tőled, hogy a sok nagyságrenddel több személyt térintő kérdést, miszerint az örömmel szopó, ezen lehetőségre vadászó és most karrierjük csúcsán lévő nőket miért is nem kezdi ki a társadalom?
Ha a nő az orális korrupciót konszenzuális szexnek nevezi, az miért legitim, de ha a férfi nevezi konszenzuális aktusnak amivel vádolják, az miért csípőből hazúgság?

Az meg biztosan nem tűnt fel neked, hogy kizárólag cisz-fehér-vezető férfiakat kezdtek ki, akiknek a megüresedett helyét majd szépen feltölthetik nőkkel, de a közismertem erőszakos négerek eseteit vagy a mezei melósok alányúlását messziről leszarjátok. Nektek csak az a botrány kell, amiből lehet kvótákat építeni.

Álszentek vagytok és még névvel válaljátok is.
Szégyeld magad!

Ja, és nyugodtan töröld ezt a kommentet, nehogy visszahulljon a fejedre az igazság...
Annak tényleg nagy a súlya.

chrisred 2017.11.10. 12:42:12

@Drednaught: Milyen vezető Kevin Spacey vagy Casey Affleck?

Drednaught 2017.11.10. 12:45:35

@chrisred: Oscardíjas színészek
hashtag Oscar too white
hastag equal pay

Van kérdés?

chrisred 2017.11.10. 12:52:42

@Drednaught: Vagyis semmilyen. Rendben, tisztában vagyok vele, hogy a saját konteódtól rettegés üzemmódba kapcsoltál, amiből a tények már nem zökkentenek ki.

Drednaught 2017.11.10. 13:00:17

@chrisred: beszarok, tények?
Tények???
Mondj egyetlen "tényt" bármelyik ügyben...

commentes nikk 2017.11.10. 13:05:22

@kosztipr: nincsenek elvárásaim, kb csak annyi, hogy ha valaki valamiről ír, akkor valami érdemit írjon, és ne érdektelen nulla információtartalmú valamit. Érted, mintha elemezném, hogy a karácsonyt decemberben tartjuk. Oké, és?

chrisred 2017.11.10. 13:05:50

@Drednaught: Oké, csak egyet. Tudtommal eddig egyetlen eset volt, hogy a zaklatással vádoltak helyét valaki elhappolta. A Kevin Spacey helyett szerepet eljátszó Christopher Plummer pedig nem nő, hanem férfi (sőt, eltartott kisujjal még azt is hozzátehetem, hogy cisz hangfekvésű). Sőt, nála még az sem merül fel kérdésként, hogy melyik kapura játszik, mint KS esetében.

José Luis Torrente Galván 2017.11.10. 13:09:53

A mítúzók támadási fázisai

1. Mítú
2. Elmondom, mi történt, de nem nevezem meg a zaklatót
3. Mégis megnevezem, de nem akarok rajta elégtételt venni
4. Mégis feljelentem, beperelem, lejáratom nagy nyilvánosság előtt
5. Csodálkozom, hogy a hazudozásom miatt a közvélemény ellenem fordul

vbn 2017.11.10. 13:14:52

Ez az egész már nagyon uncsi!!!

Amúgy meg remélem, hogy a sok-sok évvel ezelőtti (és most felbukkanó) 'áldozatokat' kivétel nélkül elítélik letöltendő bűnpártolásért/bűnsegédként!

Azért, mert akkor (10-20 éve) kellett volna levágni az erőszakoskodók farkát, nem pedig kussolni és hagyni, hogy még egy csomó nőt megbecstelenítsenek!!!

'Gyilkosok közt cinkos, aki néma!'

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.11.10. 13:17:18

Amit fontos lenne kutatni, hogy ez egy teljesen más abúzus, mint az általában ismertek. Ugyanis itt belép a hatalommal való visszélés. Ez egy egy olyan rész, hogy nem tisztán az erőfölény az, vagy egy pillanatnyi vadásg ami elindítja, hanem élve a hatalmával elveszi amit ő gondol.
A másik, hogy a legtöbbje, nem egyszeri elbukó, hanem sorozatosan elkövető. Ez pedig már tudatilag is benne van, tudatosan készül erre. Erre szoktál mondani, ragadozó.
A Spacey ügy azért lett igazából ekkora, mert bedobta a meleg kártyát, kvázi azzal próbálta menteni magát. Ez elég buta dolog volt. Keró esetében előbb jött a művészettel, ami minden művészre lealacsonytó volt, bár sejtem itt a Schilling féle rendezésre adott hype-ot akarta meglovagolni. Aztán jött azzal, hogy két felnőtt döntése volt, itt meg mintha már a BDSM kártyát akarta bedobni, hogy ez egy perverz kis játék volt. CSak a BDSM nem ilyen, ott nincs abúzus.
Hamarosan elmélyülünk még a témában, mert a legtöbb esetben azonos minta van, de ez még elemzést kíván.
A gond az, hogy a sok tussolás vezetett idáig. Eszenyi tudhatot a kanadai esetről is, szépen el kellt volna küldeni Marton. Keró esetében is biztosan volt már jelzés, ott is felelős valahol a vezetés is.

Arról is jó lenne egy tiszta kommunikácoó, mi is valójában az abúzus, és miért nem mer senki szólni.

Mert ha visszakézből azonnal a nyugati feminista konteok jönnek, pont a noname néma tömeg nem fog megint megszólalni. És csak szólok Spacey és Keró ügyben már a férfiak is áldozatok.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.11.10. 13:18:39

@vbn: Ugye akkor a itthon a színházi vezetés is mehet bűnhödni, akik meg hiába jeleztek nekik, nem tettek semmit. és most viszont akkor ugye a büntetés terhe mellett szólhat mindenki?

Harvey Weinstein 2017.11.10. 13:34:09

Budos kurva mind, azt kapjak amit megerdemelnek.

Drednaught 2017.11.10. 13:47:31

@chrisred: Rendben, akkor várjuk meg az új színházigazgató/rendező kinevezéseket nálunk.
Ez egy módszeres dolog, szép lassan és alattomosan fogják csinálni.

Hajdú Peter 2017.11.10. 13:57:03

Az egész zaklatás ügy arról szól, hogy a csöcselék vért akar, a bulvármédia meg kiszolgálja öket, és néhany ember élete nem nagy ár a csöcselék szorakoztatásáért.
Felháborító, hogy bemondásra embereket aláznak meg, 30 évvel korábbi állítólagos dolgokért, amik akkor is nevetséges jelentéktelen semmiségek lennének, ha tegnap történtek volna.

Hajdú Peter 2017.11.10. 13:58:54

Mindenki menjen a kurvaanyába, aki úgy gondolja, hogy egy 30 évvel korábbi pöcs mutogatás eltörölheti valaki egész életének munkáját.

vbn 2017.11.10. 14:11:59

@Intimitás Gourmet: Tudom: nincs két egyforma eset.

H.W. 30-40 évesen lekú....ta fél Hollywood-ot, most meg már lehet, hogy fel se áll neki... És akkor most jönnek, hogy 'engem is!', 'engem is!', 'engem kétszer is!' Teljesen más büntetés lett volna akkor bekasznizni (30-40 éves korában), mint most (60-70 évesen). Az előbbinél tényleg büntetés a szabadság elvétele, idősebb korban meg már lehet, hogy örülni fog az állandó -többek közt orvosi- felügyeletnek.

Kb. olyan nevetséges, mint a 90 éves (volt) német katona ítélete.

Cycmen 2017.11.10. 14:40:53

Az eddigi balliberális katolikuspapozás után egészen bájosan borulgat a bili mostanság! Nagyon úgy néz ki hogy visszaszáll az átok és ráadásul itt az ártatlanokból van kevesebb! Külön okádék hogy a most szarban levőket mennyire tolták anno a pofánkba mint hatalmas csodálatraméltó művészeket!

jolankovacs 2017.11.10. 17:37:25

A végső címszó kimaradt a cikkből: a bűnöst elítélik? esetleg a megvádolt kártérítést kap és a sajtó rehabilitálja?
esetleg kiderül, hogy túlzó sajtókampány tönkretette, de alaptalanul és folytathatná életét, de már nem lehet?
Ki lesz a felelős??
Mi lesz a vádlókkal, akik függöny mögül súgnak, név nélkül és össze-vissza??
Mi lesz, ha valóban valaki lép és bosszút áll a vádakért??
Mi lesz, amikor pl. KERO hazajön az oroszoktól és a maga stílusában porig alázza vádlóit?
Mi lehet az esetleges perekben, ahol egy állítás egy tagadás, évtizedekkel korábbi ügyekről?
Tanúk csak olyanok, akik hallottak valamit....akkor.....
Mi van ha a megvádolt is hallott valamit valakiről, aki szeretné megbuktatni?? Mit fog érni az ő szava??
Ez addig megy, amíg egy erős emberbe bele nem törik a sajtó tolla.
Addig is cirkuszt a népnek, az ember nem számít.
Hogy ki lesz az erős ember, nem tudni. De sokan már sejtik, hogy a KERO ügy pl. kezd visszájára fordulni.
Ruhafogas demokrácia.
Ja engem meg az iskolában a pap a pincekulccsal vágott fejbe. 50 éve.. elégtételt!
Tízezreket aláztak meg a valamikori Néphadseregben.
A fél országot feljelentem, minden tisztet, tiszthelyettest, bunkó közlegényt!
Ja hogy az olyan világ volt? A vállfa meg a seggrepacsi is elfogadott volt. Akkor.
Egy színházi öltözőben mégsem rohangálhatott valaki furkósbotért, hogy egyet odalegyintsen a renitens ifjúnak.

morph on deer 2017.11.10. 17:39:48

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
“Ocsmány családellenes hisztikampány az egész.”

Melyik családra gondolsz, egészen pontosan? Netán: kinek a családjára?

Már csak azért is, mert a jelek szerint a hazai “élharcosok” valahogy nem úgy tűnnek, mint akik túl sokat gondoltak volna a családjukra, miközben ezt-azt műveltek,- de lehet, hogy én tudom rosszul!

Szóval tedd már meg, légyszives, hogy “családellenesség” ügyben eligazítasz kicsit, egyedül a világért nem jövök rá, milyen családra gondolhatsz!
Előre is köszönöm!

Jakab.gipsz 2017.11.10. 17:42:48

dr. Szöszi kampányt indít ? Tiltsuk be ! Mit? Hozzunk törvényt ! A nemek harca!

Legyen mindenki gender. stb. Logikus nem? Ki manipulál kit és miért?

Most vajon miről folyik a( társadalmi közbeszéd), figyelem elterelés?

morph on deer 2017.11.10. 17:42:55

@Drednaught:
“ha a férfi nevezi konszenzuális aktusnak amivel vádolják, az miért csípőből hazúgság?”

Nem csípőből, szivi! Kicsit lejjebb próbálkozz, meg fogod találni a helyet..!

chrisred 2017.11.11. 07:17:15

@jolankovacs: "Mi lesz, amikor pl. KERO hazajön az oroszoktól és a maga stílusában porig alázza vádlóit?"

Elfenekeli egy vállfával?
süti beállítások módosítása